keskiviikko 25. tammikuuta 2023

Väkivallan siemenet saavat pelosta ja näköalattomuudesta kasvuvoimaa


Suomi tarvitsee työperäistä maahanmuuttoa, koska väestö ikääntyy ja syntyvyys laskee. Jo nyt on nähtävissä akuutti työvoimapula useilla eri aloilla. Esimerkiksi hoivayksiköitä on jouduttu sulkemaan henkilöstöpulan vuoksi. Emme saa olla naiiveja maahanmuuttopolitiikassamme, mutta emme myöskään pelotella asialla. Pelottelu lisää pelkoa ja pelossa väkivallan siemenet alkavat kasvaa. Jos siis olemme oikeasti huolissamme sisäisestä turvallisuudesta, meidän pitää pelottelun sijaan satsata Suomeen muuttavien kotoutumiseen ja syrjäytymisen ehkäisyyn. 

Otetaan työperäisen maahanmuuton sujuvuus yhdeksi tavoitteeksi. Luovutaan tarveharkinnasta, sillä henkilöstöä palkkaavat tahot osaavat kyllä itse määrittää työntekijätarpeensa. Käytetään tarveharkintaan kuluvat eurot kotoutumista edistäviin toimiin ja tuetaan työnantajia uusien työntekijöiden ja heidän perheidensä arjen sujuvoittamisessa. 

Mitä paremmin onnistumme kotoutumisessa sen paremmin yhteiskuntamme säilyttää toimintakykynsä ja turvaamme yritystemme työvoiman saannin ja palvelujen saatavuuden. Lisäksi tarvitsemme viisasta päihdepolitiikkaa sekä vaikuttavia yhteiskuntaan sitouttavia, työnteon ja oman tulevaisuuden rakentamisen mahdollistavia toimia jokaisen syrjäytymisriskissä olevan kohdalla. Näin lisäämme yhteiskunnan vakautta ja vähennämme väkivaltaa ja näköalattomuutta läpi koko Suomen.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti