Lyseon yläkoulun väistö on aiheuttanut paljon mielipahaa, joka olisi hyvällä ennakkosuunnittelulla voitu välttää. Tarvitaan lisää ennakointia ja säännöllistä keskustelua, jotta tulevien tilatarpeiden syntyessä näin ei enää pääse käymään.
Lainaan viime marraskuussa hyväksytyn budjettikirjan tekstiä: ”Erityistä tukea tarvitsevien oppilaiden määrä on kasvanut ja on nyt 10,9 % ikäluokasta. Lisäksi tehostettua tukea saa 14,6 % oppilaista. Kasvu näkyy jo alkuluokista lähtien. Tämä tarkoittaa lisääntyvää pien- ja joustoluokkien tarvetta. Oppimisen tuen lainsäädäntö ja sitä myöten myös asianomaiset kohdat opetussuunnitelmissa ovat muuttumassa. Päätöksiä säädösmuutoksista odotetaan vuoden 2024 loppuun mennessä. Sivistys- ja hyvinvointipalveluissa on aloitettu valmistautuminen todennäköisiin säädösmuutoksiin niin, että muutokset voivat astua voimaan syyslukukauden 2025 alusta.”
Koska nämä muutokset saattavat johtaa uusien tilojen tarpeeseen esitin budjettikirjaan kyseisen kappaleen loppuun yksimielisesti hyväksytyn lisäyksen: ”Mahdollisiin tilatarvemuutoksiin valmistaudutaan tiiviissä yhteistyössä tilapalveluiden kanssa.”
On ensiarvoisen tärkeää, että tilapalvelut ja sivistys- ja hyvinvointi toimialan viranhaltijat käyvät säännöllistä keskustelua, missä mennään ja millaisia tilatarpeita on syntymässä. Nyt tuntui siltä, että esimerkiksi Lyseon tilanteeseen liittyvät viestit kentältä jäivät huomiotta ja väistöön liittyvät ratkaisut viivästyivät. Hyvällä ennakoinnilla voimme välttää hämmennyksen ja luoda vakautta hektiseen koulujen arkeen.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti