lauantai 25. maaliskuuta 2017

Hämeenlinna - kulttuurikaupunki


Kulttuurin merkitystä voidaan pohtia monesta eri näkökulmasta. Ensimmäiseksi ajattelen, että kulttuurilla on itsearvo eli kulttuuri itsessään on tärkeää. Se kantaa merkityksiä meistä tässä hetkessä ja toisaalta siirtää menneiden sukupolvien merkityksiä meille tähän hetkeen. Ilman kulttuuria emme tiedä mistä olemme tulleet ja mihin näytämme olevan menossa.

Kulttuurilla on myös kautta aikojen ollut ihmisyyteen liittyvien tunteiden välittämisen merkitys. Kulttuuri avaa sydämemme tuntemaan asioita, joihin emme pääsisi käsiksi muuten. Ajatellaan vaikka musiikkia. Mikä muu vie meidät silmänräpäyksessä takaisin lapsuuteen kuin tuttu iltalaulu tai takaisin ensirakastumisen tunteeseen, kun kuulemme juuri siihen tilanteeseen liittyneen kappaleen.

Tunteiden synnyttämisen kautta kulttuurilla on myös ihmistä eheyttävä vaikutus. Kun ihminen pääsee käsiksi koettuihin tunteisiin, hän pystyy työstämään niitä. Vaikeat tunteet voidaan kulttuurin keinoin saada esille ja muokata uudelleen rakentaen ihmisen persoonallisuutta kohti eheyttä.

Voidakseen olla kulttuurikaupunki, täytyy Hämeenlinnassa olla monipuolista kulttuuritarjontaa. Otan esimerkin urheilusta. Hämeenlinnaa pidetään urheilukaupunkina. Tämä brändi syntyy mestaruussarjatason joukkueista, kuten HPK, vahvasta muusta seuratoiminnasta ja hyvistä mahdollisuuksista harrastaa eri lajeja. Voidaksemme kutsua Hämeenlinnaa kulttuurikaupungiksi, emme voi unohtaa ”mestaruussarjatasoisten” toimijoiden ylläpitämistä Hämeenlinnassa. Tarvitsemme edelleen kaupunginteatterin ja laadukasta orkesteritoimintaa. Tarvitsemme vahvoja muita kulttuuritoimijoita ja hyvät mahdollisuudet harrastaa kulttuurin eri muotoja.

Lastenkulttuurin asema Hämeenlinnassa on mielestäni vahva. Meillä on ARX ja Miniteatteri ja valtakunnan tasollakin ajateltuna todella korkealaatuinen Lasten taidefestivaali Hippalot . Hämeenlinnassa on hyvän mahdollisuudet harrastaa eri kulttuurimuotoja ja meillä on myös vahvoja harrastajapohjalta toimivia toimijoita, kuten Eräs Teatteri.

Eniten olen huolissani mestaruussarjatasoisen kulttuuritoiminnan tulevaisuudesta Hämeenlinnassa. Ilman Hämeenlinnan kaupunginteatteria ja laadukasta klassisen musiikin tarjontaa, emme voi kutsua itseämme kulttuurikaupungiksi ja toisaalta emme voi tarjota tänne muuttaville elämyksiä, jotka kiinnittäisivät heidät osaksi kaunista kaupunkiamme. Sen tekee tänään urheilun puolella HPK, kun se taistelee jääkiekon pudotuspeleissä. Sen tekevät tänään myös Hämeenlinnan kaupunginteatterin näyttelijät Lasse Sandberg ja Liisa Peltonen, kun he tarjoavat yleisölle mahdollisuuden päästä käsiksi omiin tunteisiinsa tulkitsemalla sydämellä Ingmar Bergmanin näytelmän ”Kohtauksia eräästä avioliitosta”.   

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti