lauantai 2. kesäkuuta 2018

Haluatko löytää sopivan hotellin (sairaalan) edullisimpaan hintaan?


Maailma on matkakohteita pullollaan. Omatoimimatkailu on arkipäivää. Ihmiset haluavat itse valita minne ja miten he matkustavat, millaisista palveluista ja matkakohteissa ovat kiinnostuneita ja paljonko he ovat mistäkin palvelusta valmiita maksamaan. Hotelliketjuja syntyy ja pienet ovat helisemässä kilpailun lisääntyessä. Tuntuuko tutulta? Näinhän SOTE-palvelujen kohdalla tapahtuu. Saamme lukea kuinka se ja se SOTE-palveluja tuottava firma on yhdistynyt johonkin toiseen isompaan. Hartioita levennetään, jotta kilpailussa on mahdollista pärjätä. Yhä edelleen SOTE-palvelujen tarjoajissa on myös paljon pienyrittäjiä: fysioterapeutteja, kotipalvelun tuottajia jne. Miten tämän kaiken keskellä pystyy löytämään omia tarpeita parhaiten vastaavan palveluntuottajan? Otetaan mallia matkailusta.

TripAdvisor.com on yksi esimerkki kansainvälisestä matkailusivustosta, johon kirjautuneet jäsenet voivat lähettää kuvia tai kirjoittaa matka-arvosteluja ja -arviointeja matkakohteista, hotelleista ja ravintoloista ympäri maailman. Kohteita ja arvosteluja voi ilman rekisteröitymistä tarkastella. (Wikipedia.) Ja näitä sivustoja on TripAdvisorin lisäksi useita muitakin. Tarvitsemme SOTEadvisorin, sivuston, johon kirjautuneet jäsenet voivat kirjoittaa arvosteluja ja arviointeja SOTE-palvelujen tuottajista ja joita itselleen sopivaa palvelua etsivä voi ilman rekisteröitymistä tarkastella.

Ajatellaan vaikka tilannetta, jossa sukulaiseni on kotiutettu sairaalasta leikkauksen jälkeen ja tarvitsee apua. Voisin syöttää SOTEadvisoriin sukulaiseni iän, kuvauksen avun tarpeesta ja määrästä, asuinpaikan ja hinnan, jonka olemme valmiita palvelusta maksamaan. SOTEadvisor näyttäisi minulle kaikkien hakuehdot täyttävien palveluntarjoajien yhteystiedot ja palvelun hinnan. SOTEadvisor osaisi yhdistellä myös pienempien palveluntuottajien tarjonnasta minulle sopivan palvelukokonaisuuden ja etsiä sille hinnan, jolloin pienetkin toimijat tulisivat näkösälle vertailussa. Lisäksi voisin vielä selata muiden palvelunkäyttäjien arvioita luettelossa näkyvistä palveluntarjoajista.

Tuntuu hurjalta puhua matkailupalveluista ja SOTE-palveluista samassa blogissa. Totuus on kuitenkin se, että valintojen tekeminen on tullut osaksi ihmisten arkipäivää. Valintojen tekeminen edellyttää vertailua. Vertailun tekeminen ilman asiantuntemusta on vaikeaa. Siihen tarvitaan apua. Tähän avuksi ovat tulleet erilaiset vertailua helpottavat sovellukset. Miksi sellaista ei luotaisi myös SOTE-palveluihin? SOTE-palvelujen organisointi asiakasystävälliseksi ja tehokkaaksi kokonaisuudeksi vaatii uusia innovaatiota. Tässä olisi nyt idea yhdelle sellaiselle. Saa vapaasti käyttää.

1 kommentti:

  1. Terve Helena, laadun osalta ideasi on hyvä, joskaan ei sinänsä maailmalla uusi.

    Mutta mutta, tuo kohta "Voisin syöttää... ...hinnan, jonka olemme valmiita palvelusta maksamaan" pudotti ainakin minulta leuan kengälle...

    Tuottajan valitsemisen kun ei pitäisi vaikuttaa hintaan mitenkään.

    Terkuin Kari Ilkkala

    VastaaPoista