sunnuntai 25. marraskuuta 2018

Pienyrittäjän ei tulisi joutua nipistämään tulevaisuudesta

Huoltosuhde, johon liittyy esimerkiksi eläkkeiden maksukyky, huolettaa Suomessa. Ikäluokat ovat pienentyneet, jonka johdosta paine eläkemaksujen korottamiselle on lisääntynyt.

Ihan oma lukunsa on yrittäjien maksamat eläkemaksut. Yrittäjä huolehtii omasta eläketurvastaan itse. Yrittäjän eläkemaksu (YEL-maksu) määräytyy YEL-työtulon mukaan. Ilmoitettu YEL-työtulo vaikuttaa myös sairausvakuutuksen päivärahaan ja muihin etuuksiin.

YEL-työtulo on yrittäjän itse määriteltävissä ja tässä myös piilee riski. Yrittäjäuran alkuvaiheessa moni yrittäjä määrittää YEL-työtulon ja sitä kautta eläkemaksut alhaisiksi, joka sitten taas kostautuu myöhemmässä vaiheessa pienenä eläkekertymänä ja esimerkiksi sairaustapauksissa pienenä sairausvakuutuksen päivärahana.

Mitä sitten pitäisi tehdä? Ehkä yrittäjää pysähdyttäisi vuosittainen eläkekertymän laskelma, joka kotiin kannettuna toisi todellisuuden silmien eteen. Omalta kohdaltani kokemus sairastumisesta ja sairauspäivärahan pienuudesta toi konkreettisesti esille tilanteeni ja myös muutti maksamiani maksuja.

Pienyrittäjyys on yhä useammalle vakityötekoon tottuneellekin eteen tuleva vaihtoehto, johon sisältyvät riskit tulisi tiedostaa ja tukea alkavaa yrittäjää tekemään ratkaisuja, jotka ovat pitkällä jänteellä sekä yksilön että yhteiskunnan kannalta toimivia. Tällä hetkellä alkava yrittäjä saa ensimmäisen neljän vuoden ajalta 22% alennuksen eläkemaksuista, mutta tämä ei näytä yksistään riittävän. Kun yritystulot ovat pienet, monella ei ole muuta vaihtoehtoa kuin nipistää tulevaisuudesta. Eläkeläisköyhyys koskettaa tulevaisuudessa entistä useampaa, ellei pienyrittäjien eläkemaksuihin sisältyvään riskiin reagoida ajoissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti