sunnuntai 9. joulukuuta 2018

Juhlapuhe 101-vuotiaalle Suomelle


Juhlimme Suomen 101. Itsenäisyyspäivää viime keskiviikkona 6.12. Itsenäisyyttämme edeltävät vuodet olivat uhrauksia täynnä. Pieni kansakunta antoi kirjaimellisesti kaikkensa, jotta itsenäisyys säilyisi. Ylivoimaisen vihollisen edessä Suomi ei lannistunut, vaan osoitti yhtenäisyytensä ja voimansa.

Suomalaiset ovat sisukasta kansaa. Olemme tottuneet selviytymään vaikeissa oloissa. Kantamaan vastuumme vaikeissa tilanteissa ja osoittamaan voimamme, kun sitä tarvitaan. Tästä puhui myös Ojoisten kronikoitsija Wete Myllymaa Kaupunkiuutisten haastattelussa 5.12.18. Lähes ihmeen kaltaisiksi, kansakuntamme voimanosoituksiksi Myllymaa nosti oikea-aikaisen aselevon ja rauhan solmimisen, sotakorvauksista selviämisen ja sodanjälkeisen siirtolaisuuden organisoinnin.

Sodanjälkeisessä Suomessa asuvilla oli uljaat päämäärät. Haluttiin näyttää, että selviämme ja osaamme. Haluttiin nostaa sodasta selvinnyt kansakunta jaloilleen. Ei itsen tähden vaan kansakunnan tähden. Suuremmat ja ylevämmät päämäärät saivat ihmiset toimimaan. Unohtamaan oman napansa ja tavoittelemaan suurta. Kun siinä onnistuttiin, luotiin samalla perusta teollisuuden kehitykselle, koulutukselle ja tutkimukselle – nyky-Suomen rakentumiselle.

Tämä aika tarvitsee unelmia. Uljaita päämääriä, joiden eteen meistä jokainen on valmis toimimaan. Unelmia paremmasta maailmasta, johon meillä on yhdessä mahdollisuus päästä. Maailma, jossa vesi ja ilma ovat puhtaampia, nälänhätä koskettaa entistä harvempaa, ihmisillä on työtä ja merkitys yhteisen hyvän saavuttamisessa. Sellaisen maailman luomisessa Suomella on mahdollisuus olla mukana, jos otamme isot päämäärät sisukkaasti omaksemme ja uskomme kykyymme tehdä asialle jotain.

Lainaan vielä Myllymaata, ”Sotien jälkeen syntyneet alueet eri puolille maata ovat eläviä muistomerkkejä työstä, ahkeruudesta, onnistumisen ilosta ja tulevaisuuden toivosta, joiden avulla Suomi on nostettu korkealle kansakuntien joukossa.” Nostakaamme Suomi sellaiseksi jälleen.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti