maanantai 15. helmikuuta 2021

Onnellisten lasten Hämeenlinna

Ensin asia. Lapsiystävällinen Hämeenlinna-ohjelma on valmistunut. Ohjelmatyössä nostettiin keskiöön onnellisuus-käsite, joka konkretisoitiin liittämällä se viiteen hyvinvoinnin osa-alueeseen: oppiminen, ihmissuhteet, terveys, osallisuus ja turvallisuus ja sitä kautta olemassa olevaan hyvinvointidataan. Lisäksi ohjelmatyössä haluttiin nostaa esille hämeenlinnalaisten lapsiperheiden toimeentulon haasteita, sillä ne linkittyvät myös onnellisuutta määrittävään viiteen hyvinvoinnin osa-alueeseen. Päätavoitetta kohti edetään yhteistyöllä kaupungin asukkaiden, kolmannen sektorin, yksityisten palveluntuottajien ja muiden yhteistyökumppaneiden kanssa.

Sitten tunne. Ohjelmatyössä haastateltiin lapsia ja nuoria aiheesta: Mitkä asiat tekevät sinut onnellisiksi? Tuntui sydämessä asti, kun sai lukea näitä ajatuksia onnellisuudesta. Ei siinä huudeltu merkkivaatteiden perään tai tavoiteltu kuuta taivaalta. Lapset puhuvat ihan arkisista asioita. Harrastukset, mäkkäri, musiikki, rakkaus, ei kiusata, koti, hyvää mieltä, some, iloisuus. Että kohdataan, kuullaan, nähdään ja ollaan hyvällä mielellä yhdessä. Kun kuitenkin on tiedossa, miten paljon Hämeenlinnassa on edelleen lastensuojelulle tarvetta, on todettava, että arkiset asiat eivät olekaan niin arkisia, vaan joillekin lapsille saavuttamaton unelma.

Ohjelmatyöhön kirjattu pyrkimys päätavoitteen toteuttamisesta yhteistyössä kaupungin asukkaiden, kolmannen sektorin, yksityisten palveluntuottajien ja muiden yhteistyökumppaneiden kanssa, on ainoa tapa, jolla voimme saada vaikuttavia tuloksia. Oikeasti kyse on arkisista asioista, että lapset ovat onnellisia. Mutta ne tärkeimmät arkiset asiat eivät ole vain kunnan toimesta mahdollisia järjestää vaan siihen tarvitaan ensisijaisesti vanhempia ja huolehtivia aikuisia. Onnellisuutta tuottavat asiat ovat yksinkertaisia, vaikka niiden esittämiseen joskus tarvitaan hankalalta kuulostavia ohjelmia.

Kuva:Pasi Vähänen


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti