sunnuntai 21. maaliskuuta 2021

Luottamus on kaiken perusta

 

Ilman luottamusta eivät asiat mene eteenpäin – ei politiikassa eikä elämässä yleensäkään. Siksi luottamuksen luominen tulee olla jokaisen poliitikon agendalla.

Itselle luottamuksen luominen tarkoittaa ennen kaikkea toimimista luottamuksen arvoisesti. Jos olen jotain luvannut, sen myös pidän. Pyrin ottamaan asioista selvää, jotta osaan perustella asiani faktojen pohjalta. Pyrin ymmärtämään kokonaisuuden, jotta osaan kuvata myös päätöksen mahdolliset muut seuraukset. Tämä on mielestäni tärkeää, sillä hyvin usein politiikassa joudutaan punnitsemaan sellaisten vaihtoehtojen välillä, jossa toiseen kumartaminen johtaa toiseen suuntaan pyllistämiseen.  

Pitää myös muistaa, että hyvin harvoin voidaan etukäteen ennustaa VARMASTI mitä tulee tapahtumaan. Säätäkin ennustetaan, mutta silti vain ajallisesti hyvin pienen osan säästä voidaan varmasti sanoa olevan tietynlainen. Ja kuten säässä, myös politiikassa viestinviejää harvoin katsotaan hyvällä, varsinkin jos ennustus ei olekaan sellainen, joka itseä miellyttäisi. Johonkin kuitenkin täytyy päätöksentekonsa perustaa.

Itse arvostan asiantuntijoiden osaamista. Tähän pyrin myös silloin, jos asiantuntijoiden raportti ei vastaa omaa ajatustani asioiden tilasta. Pidän myös itseäni asiantuntijana esimerkiksi koulutukseen ja osaamisen kehittämiseen liittyen. Silloin lähden myös tarvittaessa haastamaan asiantuntijoiden näkemyksen, jos katson omasta asiantuntija-asemastani siihen olevan tarvetta. Valtuustossa on useita eri alojen asiantuntijoita ja pidän tärkeänä vastaavasti luottaa heihin silloin, kun tiedän päätöksenteon kohteena oleva asian olevan heidän asiantuntija-alueellaan. 

Koska päätöksenteon seuraukset nopeasti muuttuvassa maailmassa ovat harvoin VARMASTI ennustettavissa, on tärkeää seurata päätöksien vaikuttavuutta ja tarvittaessa muuttaa suuntaa. Tästä esimerkkinä ikuisuuskysymykseksi noussut pysäköinti. Työssäkäynti on muuttunut dramaattisesti koronan vuoksi ja muutos tullee olemaan osittain pysyvää (huomaa että ennustan 😊). Mikäli näin on, tulee pysäköintistrategia muuttaa vastaamaan muuttunutta toimintaympäristöä.

Jossittelemalla ei rakenneta tulevaisuutta. Päätöksiä pitää uskaltaa tehdä ja niitä pitää uskaltaa tarvittaessa muuttaa. Kun molemmat tehdään perustellusti, se luo luottamusta, joka on eteenpäin menemisen edellytys.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti