sunnuntai 6. tammikuuta 2019

Taidan ostaa palan ikimetsää

Ilmastonmuutoksen torjunnassa tarvitaan kaksi kärkeä: ilmakehässä olevaa ylimääräistä hiilidioksidia tulee pystyä sitomaa entistä tehokkaammin ja yhtä aikaa kehittää vähäpäästöisempiä energiaratkaisuja niin liikkumiseen kuin teollisuuden tarpeisiin.
En ole metsäasiantuntija, mutta ymmärrän metsien ja kaikkien yhteyttävien kasvien merkityksen ylimääräisen hiilidioksidin sitomisessa. Innostuin, kun luin St1 toimitusjohtajan Mika Anttosen konkreettisista ajatuksista hiilinielujen lisäämiseksi istuttamalla metsää Saharaan. Pääsin keskustelemaan hänen kanssaan aiheesta. Viesti oli selvä. Maapallon hiilinieluja tulee lisätä merkittävästi. Suomi voi olla tässä metsäasiantuntijana mukana ja myös omilla toimilla lisätä omien metsävarantojen kykyä toimia hiilinieluina. Näiden toimien tukeminen verotuksellisesti olisi yksi keino saada metsänomistajat tarttumaan asiaan, kuten maatalous- ja metsätieteiden tohtori Veli Pohjonen ehdottaa (https://ls24.fi/artikkelit/ilmastometsasta-ei-synny-hiilijalanjalkea). Voimme vaikuttaa siihen, että maapallomme voi hyötyä tulevaisuudessa suomalaisesta metsäosaamisesta entistä laajemmin.

”Hyvin hiilitasettaan hoitavat suomalaiset yhteismetsät voisivat olla mallina Euroopan unionin ilmastometsä-taloudessa.” Veli Pohjonen

Omalla kohdallani odottaminen ja toimettomuus ja tunne siitä, että ei voi tehdä mitään, on pahinta tässä ilmastonmuutoskeskustelussa.  Haluaisin toimia. Keskustelu Anttosen kanssa avasi silmäni sille, että jokainen voi tehdä jotain, vaikka rahapussi ei riittäisi vähäpäästöisen auton ostoon.
Isälläni on puoli hehtaaria mäntymetsää Ähtärissä. Se ei riitä kuittaamaan kuin noin yhden neljäsosan suomalaisen vuotuisesta hiilijalanjäljestä (https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/ymp%C3%A4rist%C3%B6/helsinkil%C3%A4isen-hiilijalanj%C3%A4ljen-sitomiseen-tarvitaan-2-5-mets%C3%A4hehtaarin-kasvu-1.207678).
Ajattelinkin ostaa lisäksi palan ikimetsää (https://www.luonnonperintosaatio.fi/fi/lahjoita/pala-ikimetsaa). Yhdellä eurolla saa kaksi neliömetriä. Tämä tarkoittaa, että 10000 euron sijoituksella voisin kuitata suunnilleen vuotuisen hiilijalanjälkeni. Kertaostos tuntuu liian kovalta, mutta pikkuhiljaa tulen kartuttamaan omaa ikimetsäpalstaani.
Toimet saattavat tuntua vitsiltä, mutta jos jokainen ihminen maapallolla pyrkisi omien mahdollisuuksiensa mukaan lisäämään yhteyttävien kasvien määrää, olisi sillä todellista vaikuttavuutta ilmastoon. En suostu luopumaan toivosta, aion toimia.  


Lisätietoja ja artikkeleita aiheesta:
https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/ymp%C3%A4rist%C3%B6/helsinkil%C3%A4isen-hiilijalanj%C3%A4ljen-sitomiseen-tarvitaan-2-5-mets%C3%A4hehtaarin-kasvu-1.207678

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti