sunnuntai 19. elokuuta 2012

Haastavaa pyöräilyä - havereitta Hirsimäestä keskustaan


Autoni on rikki. Siispä pyöräilen. Säät ovat suosineet. Aurinko paistaa ja matka taittuu. Asun Hirsimäessä, joten Rapamäen ”hikitehtaan” kiertävän reitin löytäminen on ollut ilo sekä itselleni että kanssaihmisille. Hiukset tuulessa hulmuten viiletän kohti keskustaa. Kaikki on täydellistä – aina moottoritien katteelle asti.



Matka tyssää. Liikennevalojen ajoittaminen ei suosi pyöräilijää. Ensimmäinen pyörällä ajon erikoiskoe on kapealla, katteen päällä sijaitsevalla, pyörä- ja kävelytiellä. Mummot varokoon, kun kiiruhdan kohti keskustaa. Seuraava erikoiskoe alkaa, kun pääsen Kaivokadulle. Pyörätie loppuu tai en ole ihan varma, mutta joka tapauksessa puikkelehdin tietyömaan, kävelijöiden ja posteljoonin (kärryineen) keskeltä Pikkutorinkadulle. Ilmeisesti tässä pitäisi viimeistään nousta pyörän selästä. En tee sitä, vaan ajan uhmakkaasti kävelykadulle ja sen läpi. Erikoiskoe kolmonen sisältää haasteellisen kapean Emilian terassin sivuitse kulkevan taipaleen sekä torikojujen ja niiden asiakkaiden väistämisen. Ajoitus on tärkeä. Kävelevät ihmiset ovat arvaamattomia.



Saavun Sibeliuksen kadulle ilman havereita. Nyt viimeistään on noustava pyörän selästä (mukulakivet, autot, kävelijät, torihässäkkä jne.). Kävelytaipale on pituudeltaan korkeintaan 50 metriä eli Sibeliuksen kadulta torin puoleen väliin, josta taas alkaa pyörätie.



Eiköhän katteen ja sen ympäristön rakentamisen yhteydessä olisi aika laittaa pyöräreitti kuntoon Hämeenlinnan kasvavalta läntiseltä alueelta keskustaan asti. Se vaatisi pyörätien erottamisen moottoritien katteen päältä, Turuntien pätkältä Kaivokadusta Pikkutorinkadulle, Pikkutorinkadun reunasta, osasta kävelykatua ja lopuksi se riivattu vajaa 50 metriä torin reunaa, jolloin pyöräilijä on taas laillisilla pyöräilyvesillä. Taidan olla yhteydessä samoin tein tiestöstä vastaaviin virkamiehiin. Tosin autoni pitäisi tulla tänään huollosta….

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti