maanantai 27. elokuuta 2012

Kohti ilon koulua!


Olin viime viikon perjantaina JOPE-päivillä Jyväskylässä. Kyseessä ei ollut Jope Ruonansuun lauluihin keskittyvä karaoke-tapahtuma vaan joustavaa perusopetusta ja sen tulevaisuutta käsittelevä tilaisuus.

Mitä päivästä jäi käteen? No ainakin yhden panelistin kommentti siitä, että perusopetus ei ilmeisestikään kaikista opetussuunnitelmauudistuksista ja tavoitteistaan huolimatta ole joustava, kun joustavaa perusopetusta varten täytyy pitää erikseen päiviä J

Toinen ja sitäkin sykähdyttävämpi asia oli lapsiasiavaltuutetun Maria Kaisa Aulan kommentit lasten ajatuksista siitä, millainen on hyvä koulu. ” Oppiaineet menevät hyvin mutta urheilupalloja tarvitaan lisää”, oli yksi Suomen Lasten Parlamentin jäsen muun muassa todennut.

Pari vuotta sitten lapsiasiavaltuutettu pyysi alakouluikäisiä lapsia kirjoittamaan millainen on iloisten lasten koulu. Tampereen opettajakorkeakoulun tutkijat Susanna Myllylä ja Teija Rantala löysivät yli 400 kirjoituksesta 11 toistuvaa hyvän koulun teemaa. Ja vaikka ehdokkaita kielletään antamasta lupauksia ennen vaaleja, lupaan pyrkiä toiminnallani siihen, että alla olevat lasten teksteistä löytyneet tavoitteet saavutettaisiin.

 

 1. Koulukiusaamisen lopettaminen
 2. Ystävien tärkeys
 3. Maistuva ja riittoisa kouluruoka
 4. Moni-ikäinen yhteisö koulun tukena
 5. Taianomainen koulu, jossa on mielikuvitukselle tilaa
 6. Urheileva ja leikkivä koulu
 7. Turvallinen koulu, jossa vallitsee työrauha
 8. Värikäs ja vihertävä kouluympäristö
 9. Kansainvälisyys ja globaali vastuu
 10. Innostava opetus
 11. Lasten paremmat vaikutusmahdollisuudet

Kohti ilon koulua!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti