tiistai 7. elokuuta 2012

Tavoitteena kaikille jatkokoulutuspaikka


9.luokan loppuminen jättää monet nuoret aluksi tyhjän päälle. Erityisen tukalassa tilanteessa ovat ne, jotka eivät syystä tai toisesta ole päässeet haluamaansa jatkokoulutuspaikkaan. Onneksi Hämeenlinnassa on tarjolla erilaisia mahdollisuuksia näille nuorille.

Ammattistartti koulutuskeskus Tavastiassa näyttää olevan suosituin kohde ilman haluamaansa jatkokoulutuspaikkaa jääneiden parissa. 100 hakijaa, joista valittiin 34. Kun tätä vertaa 10-luokan suosioon, ero on huima. 20-25 mahtuu mutta vasta 12 on ilmoittautunut. Aikuislukion numeroidenkorotusluokalle ei ole ilmoittautunut ketään! (HäSa 8.8.2012) Miksi näin?

Ammattistartti-luokalla painotetaan työelämäyhteistyötä, kun taas 10-luokka saatetaan kokea liian koulumaiseksi. Luulisin että aikuislukion tarjoamasta numeroidenkorotusmahdollisuudesta ei ole vain yksinkertaisesti tiedetty. Mitä pitäisi tehdä?

Ammattistartin suosio osoittaa, että nuoret suosivat työpainotteista opiskelua. Tämä pitäisi ottaa huomioon myös 10-luokan toiminnan suunnittelussa ja markkinoinnissa. Kun 10-luokalla olevat lukiokoulutusta havittelevat nuoret sijoittuisivat aikuislukion numeronkorotuslinjalle, voitaisiin 10-luokalla keskittyä työpainotteisuutta korostavaan opiskeluun. Vierailut ja työskentely työpaikoilla auttavat nuorta ammatinvalintaan liittyvissä kysymyksissä ja edistävät itselle sopivimman ammatin löytymistä. Työpainotteisuus opettaa myös perinteistä koulunpitoa paremmin työelämätaitoja, joiden oppimista tulisi muutoinkin edistää nykyistä enemmän. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti